FAQ
Vi har samlet en række spørgsmål, vi ofte møder omkring gulvvarmerenovering, gulvvarmeplader og Quick Heat®. Hvis du ikke finder svar på dine spørgsmål eller har andre spørgsmål omkring gulvvarme eller dit eget renoveringsprojekt, så kontakt os endelig direkte på info@prvarmeteknik.dk eller telefon 3179 1155
Det er naturligvis individuelt, hvad m2-prisen er – det afhænger bl.a. af antal m2, rumindretning og betongulvets beskaffenhed. Men typisk ligger prisen mellem 1.250,- og 1.500,- kr. per m2. Denne m2-pris er inklusiv moms og leverancen omfatter som udgangspunkt: Nedfræsning af riller i eksisterende betongulv, ilægning af gulvvarmerør, tilslutning og trykprøvning samt tilkobling af trådløs rum-styring. Som husejer får du grundig information omkring rumstyring.
Spørgsmålet om isolering modtager vi ofte. Svaret hænger sammen med det generelle varmetab i bygninger:
Mange forhold i vores bygninger har indflydelse på varmebalancen. Illustrationen herover viser på en forenklet måde disse varmebidrag og varmetab. (Kilde: © Undervisningsministeriet (december 2020). Materialet er udviklet af Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg i samarbejde med Kenneth Tække).
Afhængig af hustype, alder, isolering mm. vil varmetabet fordele sig forskelligt. Gulvet udgør et stort areal i bygningen. Sammenlignet med andre konstruktioner, vil varmetabet gennem gulvet dog være mindre, fordi temperaturdifferencen mellem ”ude” (jorden) og inde er mindre. I modsætning til udeluften regnes jorden nemlig som værende 10 grader varm (kilde Energitjenesten). De største varmetab sker typisk ved vinduer & døre, samt gennem facader og gennem taget.
Principielt ja – men vi har primært installeret Quick Heat® i etplanshuse. Installation på 1. sal eller i etagebyggeri afhænger af betondæk, adgangsforhold mm. Altså er en konkret vurdering nødvendig.
Quick Heat® gulvvarmen installeres jo i kredse af ca. 14 kvm´s størrelse. Noget helt centralt for oplevelsen af optimal varmefordeling og kvalitet er centerafstanden. Det er den afstand der er imellem gulvvarmeslangerne i en kreds. Vi installerer som udgangspunkt med en centerafstand på 12-15 cm – så ved vi, at varmefordelingen er perfekt, og der ikke opstår kuldebroer.
Er der en højere centerafstand, fx. 20 cm eller mere, vil der uvilkårligt komme kolde områder i dit gulv.
Ja der er ingen problemer ved at installerer Quick Heat® i kælderen (der skal være minimum 40 mm beton dæk).
Ja I kan anvende langt de fleste gulvtyper som overgulv eller belægning. Hvis I vælger gulvtæpper, vil det kræve at fremløbstemperaturen til gulvvarmen skal være højere end ellers. Gulvtæpper har en isolerende effekt.
Quick Heat kræver ikke nogen særlig varmekilde. Alle systemer som anvender vand til varmetransport kan anvendes. F.eks. gaskedler, oliefyr, fastbrændsel, varmepumper, (luft/vand eller vand/vand), og fjernvarme.
Installation i forbindelse med et luft/vand el. vand/vand varmepumpe vil forbedre effekt-faktoren på varmepumpen og sparer dermed energi.
Vi kan være behjælpelig med at finde en leverandør blandt vores dygtige samarbejdspartnere.
Det tager cirka én arbejdsdag at lægge 25 m2 Quick Heat gulvvarme.
Traditionelt brydes eksisterende betongulv op, det bortskaffes og nyt betondæksel lægges. Ved Quick Heat® undgår man miljø-påvirkningen ved opbrydning af den eksisterende beton, transport/bortskaffelse samt den miljø-påvirkning, der er ved produktion af ny beton, transport og lægning af denne.
Gulvvarme passer som hånd i handske til energirigtig opvarmning med lav fremløbstemperatur. Da varmen “ligger” i hele gulvet, er det en meget stor flade, der afgiver varme, og dermed er det muligt med meget lave fremløbstemperaturer i forhold til andre opvarmningssystemer.
Da Quick Heat® nedfældes i det eksisterende betongulv, bliver der ikke nogen forøgelse af gulvhøjden, hvilket betyder at alle døre, køkkenskabe mv. normalt ikke skal ændres. Gulvhøjden til tilstødende gulve ændres heller ikke. I rum hvor der ikke er højt til loftet er det en fordel at loftshøjden ikke påvirkes (I henhold til Bygningsreglementet skal loftshøjden i beboelse være minimum 2,3 m).
Ved installation af Quick Heat® anvender vi kraftige støvsugere, som reducerer støvgener til et absolut minimum. Det sviner og støver ikke meget. En vis afdækning til tilstødende rum (ved f.eks. døre) anbefales dog. Flere kunder fremhæver, hvor positivt overraskede de er over, hvor lidt det sviner og støver, når Quick Heat® installeres.
Gulvvarmeplader eller udlægningssystemer, som man også kalder det, kan være en god og fleksibel løsning til dit renoveringsprojekt, hvis der er rigeligt med loftshøjde. Der tages typisk et par centimeter af loftshøjden, og det kan have betydning for placering af dørtrin, dørhøjde mm.
Hvis betonen ikke egner sig til fræsning kan gulvvarmepladerne være en alternativ måde at få gulvvarme på istedet for renovering med Quick Heat®. Loftshøjden skal dog være til det. Monteringen er enkel, og løsninger med gulvvarmeplader kan anvendes til såvel beton samt til trykfast isolering.
Hos PR Varmeteknik anvender vi PR Aluspeed gulvvarmeplader og PR Mini Heat gulvvarmeplader til renoveringsprojekter. Se evt. Gulvvarmeplader for yderligere information.
Mange er af den fejlagtige opfattelse, at man når man skal lægge gulvvarme i et eksisterende hus, skal hugge terrændækket op, grave ud og isolerer til dagens standard (BR18). Denne opfattelse er ganske udbredt – men fejlagtig.
I henhold til bygningsreglementet gælder kravene om isolering kun ved ombygninger, hvor man bryder en hel bygningskonstruktion op – fx hvis man bryder hele betondækket op og støber nyt.
Når man installerer Quick Heat® gulvvarme bryder man jo netop ikke bygningskonstruktionen op, men fræser i det eksisterende betondæk. Derfor er Bygningsreglementets bestemmelser om isolering ikke relevante.Helt enkelt handler rentabilitet om en investering kan betale sig eller ej. I forhold til renovering med gulvvarme taler man om en rentabilitetsfaktor. Man skal betragte dette ud fra en rentabilitetsberegning – kort fortalt, så skal den ekstra i omkostning ved isoleringsarbejder kunne betale sig hjem over varmeregningen efter en bestemt udregning. Dette vil kun i meget sjældne tilfælde være rentabelt, når man taler om at bryde terrændæk op og støbe nyt, som alternativ.
En rentabilitets beregning laves ud fra nedenstående. Man tager højde for levetider – for konstruktionselementer, for terrændæk, for gulvvarmen.
Kilder: DS 418: Kan findes hos Dansk Standard (kræver licens).
SBi-anvisning 272: Udarbejdet af Statens Byggeforskningsinstitut. Kan købes via www.anvisninger.dk eller via universitetsbiblioteker.
Energistyrelsen (www.ens.dk) har også vejledninger om energirenoveringer, som ofte beskriver økonomiske vurderinger og levetid.
Rentabilitetsberegning handler således om et projekts økonomi set i forhold til energibesparelse.
Vi har lavet et eksempel længere nede i denne FAQ for at illustrere.
Du kan også prøve at lege med dine egne data hos NRGi, der har en gratis funktion på deres hjemmeside, hvor man kan beregne rentabilitetsfaktoren: https://www.energy10.dk/
Det er meget omkostningstungt at efterisolerer terrændæk, det koster typisk mellem 3.200 og 4.000 kr. per m² lidt afhængig af areal, adgangsforhold mv.
En rentabilitets beregning laves ud fra nedenstående formel.
Kilde: Energistyrelsen.
Resultatet skal være større end 1,33, hvis der bør efterisoleres.
(levetiden x besparelsen) / investeringen>= 1,33
Vores erfaring er, at hvis du ønsker gulvvarme i et eksisterende hus, behøver du som regel ikke grave gulvet op. Der findes smarte løsninger, som fx Quick Heat® gulvvarme, der kan installeres direkte i det eksisterende gulv uden store indgreb.
Kilder: DS 418: Kan findes hos Dansk Standard (kræver licens).
SBi-anvisning 272: Udarbejdet af Statens Byggeforskningsinstitut. Kan købes via www.anvisninger.dk eller via universitetsbiblioteker.
Energistyrelsen (www.ens.dk) har også vejledninger om energirenoveringer, som ofte beskriver økonomiske vurderinger og levetid.
Det korte svar på spørgsmålet er nej. Når man udskifter sit radiatorsystem med gulvvarme, er der mange, der er usikre på den fremadrettede energiregning. Flere faktorer spiller ind fx valg af gulvvarmesystem, hvilken effekt man skal afgive og terrændækkets isolering.
Terrændækket er den bygningsdel som har det mindste varmetab i et hus, typisk ikke mere end 3-5 W/m2 , netop fordi man kun har en temperaturforskel på 10 grader. Jordtemperaturen er 10 grader den dimensionerende inde temperatur er 20 grader. Et typisk hus fra omkring 1965 har et varmetab på 50-60 W/m2, hvilket betyder, at gulvet kun står for 5-6% af det totale varmetab for hele huset.Gulvvarme anvender hele gulvoverfladen som ”varmeafgiver (”Radiator”) og dette giver mulighed for at have en meget lav fremløbstemperatur, hvilket er godt for energieffektiviteten af din varmekilde.
Gulvvarmen fordeles jævnt og fylder hele rummet og på grund af strålingsasymmetri skelner man mellem lufttemperatur og operativ temperatur.
Dette bevirker, at man med gulvvarme kan sænke rumtemperaturen med et par grader, og opleve den samme temperatur og bedre komfort, som man ville have haft med et radiatorsystem. Hvis man sænker temperaturen en grad, kan man spare op til 5% på energiforbruget.
Når man installerer gulvvarme er det til tider nødvendigt, at etablere føringsveje. Altså veje eller render, hvor gulvvarmeslangerne føres ud til Teknikrum, Shunt eller varmetilslutningen. Det er altså i situationer, hvor gulvarmeslangerne passerer andre rum i render/føringsvej, hvor disse SKAL isoleres. Det er et krav i Danmark, jævnfør DS452, at VVS-føringsveje isoleres.
Dette er et hensyn til energibesparelse:
- Varmesystemer og varmtvandsrør taber varme til omgivelserne, hvis de ikke isoleres.
- Der er ligeledes et hensyn til uønsket opvarmning af de rum, rørene ”passerer”:
Forsyningsrør/gulvvarmeslanger som passerer igennem andre rum må derfor ikke afgive varme til disse. Det kan føre til uønsket temperaturstigning i de/det pågældende rum. Korrekt isolering sikrer, at energiforbruget reduceres, og at varmen bevares i rørene indtil varmen, skal bruges til opvarmning i det/de rum som har behov for opvarmning. Isoleringen skal udføres således at kravene i Bygningsreglementet og i DS452 opfyldes. Dette betyder i korthed at der skal etableres førings-render, hvor forsyningsrør/gulvvarmeslanger fremføres og er isolerede.
Brug for hjælp?
Vi sidder klar til at besvare dine spørgsmål.
Vi sidder klar til at besvare dine spørgsmål.